Her kan du observere sjiraffen

Det lengste landpattedyret på Jorda er ikke vanskelig å få øye på, du må bare vite hvor du skal lete .

Disse langbeinte blondinene er safarituristenes favoritt, og Kenya og Tanzania er populære reisemål for dem som ønsker å se dem. Sjiraffen liker å kunne holde utkikk etter farer, så du finner dem gjerne på åpne grassletter hvor det finnes mange akasietrær (yndlingsmaten deres). Sjiraffer er sosiale vesener, så det er sannsynlig at du kommer over en flokk på omkring seks dyr – og du kan vedde på at de tenker på mat. Mesteparten av dagen bruker de til å spise – resten av tiden vil de enten lete etter mat, eller fordøye det de allerede har spist.

Sjiraffen er alltid i aktivitet. Den sover bare noen minutter av gangen, slik at den skal kunne være konstant på vakt mot rovdyr. Dette er også grunnen til at du sjelden ser sjiraffer stå ved et vannhull og drikke. For å ta en slurk vann er de nødt til å skreve bredt med de to meter lange beina sine, noe som gjør en rask flukt vanskelig. I stedet får de i seg mye vann gjennom akasiebladene de spiser, og kan gå i dagevis uten å drikke, mye på samme måte som en kamel. Hvis du hungrer etter å se sjiraffer med unger, også kalt kalver, er det en god nyhet at sjansen er stor for å se dem hele året rundt. Sjiraffen har ikke noen fast paringstid, og ungene fødes derfor ikke til noen spesiell tid på året.

Du trenger heller ikke å bestille ekskursjon gjennom et firma – sjiraffen finnes i de fleste av Afrikas mange nasjonalparker. Uansett hva slags safari du skal på, er det viktig med komfortable klær. For å unngå å skremme dyrene bør man unngå sterke farger, og i stedet bruke kakifargede eller grønne klær. Når det gjelder utstyr, bør du forsikre deg om at du har tilgang på eller med deg kikkert, for selv om sjiraffen er verdens høyeste pattedyr, vil kikkerten gi deg mulighet til å studere sjiraffens unike trekk, som for eksempel den 50 centimeter lange, blåsorte tungen, og pelsen med flekkene som er unike for hvert enkelt individ.

Kjappe spørsmål til en erfaren sjiraffobservatør

Naturforvalter Julian Fennesy deler de beste tipsene sine om hvordan du skal få se sjiraffer ute i naturen.

Når på året er den beste tiden for å se sjiraffer, og hva kan man regne med å se til de forskjellige årstidene?

Sjiraffer kan observeres i omtrent 20 land over hele Afrika. De holder til i svært variert landskap, så hva som er vanlig til de forskjellige årstidene vil variere etter lokale forhold og lokalt værmønster. I Namibia er det for eksempel best å besøke Etosha Nasjonalpark mellom juni og oktober, mens i Uganda kan man se sjiraffer hele året. Uansett er det imidlertid best å unngå regntiden! 

Hva er det mest interessante du har lært om dette fantastiske dyret siden du begynte å jobbe ved Giraffe Conservation Foundation?

For tiden holder vi på med en studie av sjiraffens genetikk over hele Afrika. Per i dag finnes det ni registrerte underarter. Forskningen vår tyder imidlertid på at det kanskje finnes opptil fire forskjellige egentlige sjiraffarter, og at antall underarter er mindre enn først antatt. Men det er fortsatt for tidlig å si noe sikkert. Det er temmelig fantastisk at vi kan gjøre såpass betydelige funn om et så stort pattedyr i våre dager. Dessuten har antallet individer sunket den siste tiden. Dette skjer relativt umerkelig, og igjen er det ganske utrolig hvor lite bevisste vi er, og hvor liten kunnskap vi har om dette dyret. Nå synes vi det er på tide å øke den lokale og internasjonale bevisstheten.

Trengs det spesialisthjelp? Må man bestille en ekskursjon gjennom et firma?

Nei. Du finner sjiraffer i mange av nasjonalparkene over hele Afrika. Likevel er tallene ganske misvisende. Selv om det er lett å få se disse dyrene, finnes det mindre enn 80 000 igjen i Afrika – et faktum som ikke mange er klar over. Det er lettest å ha med seg en ekspert dersom man skal tyde sjiraffenes spor – og både Giraffe Conservation Foundation og flere av samarbeidspartnerne deres har mulighet til å hjelpe til, så det er bare å ta kontakt.

Trenger man å kjenne til spesielle teknikker for å få sett dem ordentlig?

Nei, men for eksempel i Nigeria kan du komme helt innpå dem ute i naturen – det er en helt fantastisk opplevelse. I Kenyas Giraffe Centre i Nairobi kan du mate dem og ta bilde sammen med dem – det er noe helt annet enn å labbe rundt i det nordlige Kenya for å finne den vakre sjiraffen med det nettliknende flekkmønsteret.

Hva bør man ha på seg, og bør man ha med seg noe utstyr?

Igjen er det veldig avhengig av hvor du reiser for å se sjiraffer. Generelt vil jeg anbefale komfortable klær på safari. Selv om giraffen er stor, og lett å få øye på, vil en kikkert hjelpe deg å studere både utseendet og oppførselen deres nærmere.