Gi smaksløkene en omstart

Siste nytt: Det er faktisk mulig – og til og med enkelt – å lære deg å like næringsrik mat som du tidligere hatet. Les videre for å begynne med det samme.
Camille Noe Pagán

Her kommer et ikke så overraskende faktum: Forskning viser at ca. 90 prosent av alle kvinner opplever ofte en intens trang til å stappe i seg matvarer som kjeks, potetgull og andre diettkatastrofer. Men dette visste du ikke: Du kan drepe det verste suget uten å føre en fullstendig viljestyrkekrig. Det viser seg at det meste av det junkfood-relaterte suget læres over tid, basert på år etter år med stadig eksponering (flashback til barnebursdager og sene kveldsbestillinger fra studenthjemmet). Men det er aldri for sent å omskolere smaksløkene til å ha lyst på sunn mat – selv de grønnsakene du sverger på at du hater. Kom i gang med hjelp fra menneskene som studerer hvordan man gjør nettopp det.

1/Skjær ned på søpla

Hyppig konsum av sukker-, fett- eller saltholdig mat både hekter og sløver smaksløkene. Til slutt må du skuffe inn mer for å oppnå samme tilfredsstillelse. Heldigvis er det motsatte også tilfelle: Jo mindre av en type mat du spiser, desto mindre trenger du av den for å oppnå samme virkning, sier David Katz, ernæringsekspert ved Yale School of Medicine og forfatter av Disease Proof: The Remarkable Truth About What Makes Us Well. Nøkkelen er å kutte ned i små trinn. Hvis du for eksempel tar tre teskjeer sukker i kaffen, prøv å ta bare to denne uken, så én den neste. Innen en måned vil du legge merke til at mindre mengder av dine «guilty pleasures» er nok til å tilfredsstille deg – og det gjør ganen din mer mottakelig for nye smaker.

2/Prøv, og prøv igjen

Selv om du ikke elsket grønnsaker i oppveksten, er det fremdeles håp. Studier viser at barn som fortsetter å prøve bare én bit av sunn mat som de ikke liker (tenk rosenkål) vil til slutt miste den motviljen. «Slik trening fungerer på samme måte med voksne, og ofte raskere», sier Brian Wansink, ph.d., leder for Cornell University Food and Brand Lab og forfatter av Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life. Etter å ha prøvd noe tre til fem ganger, begynner du å tenke: «Dette er ikke så merkelig eller fryktelig», sier Wansink. «Før du aner det, vil du faktisk like smaken.»

3/Bland gammelt med nytt

Har du ennå problemer med å spise bitre grønnsaker eller er lite entusiastisk overfor rotgrønnsaker? Slå dem sammen med et dryss av noe du liker. Wok pak choy i litt soyasaus, for eksempel, eller dryss parmesan på de stekte betene. «I starten kamuflerer du smaken deres, men etter flere eksponeringer danner hjernen en positiv assosiasjon med begge smakene», sier Alan Hirsch, direktør for Chicago’s Smell & Taste Treatment and Research Foundation. «Du finner snart ut at du liker den nye maten alene.»

4/Ikke følg nesen

Kanskje er det ikke smaken på, la oss si, blomkål eller brokkoli som du har innvendinger mot, men lukten. «Grønn paprika har for eksempel en bitter smak, men en mer søtlig duft, så de fleste synes de er behagelige å spise», forklarer Hirsch. For å gjøre grønnsaker som lukter mer velsmakende, kok eller damp dem for å fjerne svovelholdige (også kalt stinkende) forbindelser. Server dem så i et annet rom slik at du ikke kan kjenne noe lukt som henger igjen. NB: Luktesansen din er på sitt svakeste om kvelden, så hvis vi har inspirert deg til å variere maten din mer, vit at det er den beste tiden å bli dristig på.

5/Hold på formen

Vakker presentasjon kan sette deg i stemning: I en studie vurderte de som spiste en kunstferdig arrangert salat den som 18 prosent bedre enn den mindre attraktive salaten som inneholdt nøyaktig de samme ingrediensene. Du kan også legge grønnsakene på den siden av tallerkenen som du begynner å spise fra – da vil du spise dem raskere.

6/Reguler volumet

Selv om ekspertene ikke er helt sikre på hvorfor, kan bakgrunnsmusikken til måltidene dine innvirke på den lunefulle tungen. Høye lyder (f.eks. techno-musikk) har en tendens til å få mat til å smake mindre, ifølge en studie i Food Quality and Preference, mens musikk som kan beskrives som behagelig (som pianobaserte låter) synes å framheve smaker. Det kan være at hjernen din er så opptatt av å behandle skurrende lyder at den underoppfatter smak – en reaksjon du kan utnytte til din fordel. Spill dempet musikk (eller hva som tar deg til ditt lydmessig lykkelige sted) for å fortsette å spise den sunne maten du allerede liker; skru opp volumet når du introduserer bitre ting som bladkål i kostholdet.

Du kan lese mer i bokasinet Women’s Health treningsguide 2018.