Finn nøkkelen til din beste kropp

Ikke mer jojo-vekt. Dette skreddersydde programmet bygger en kropp i en superform som varer. Bonus: Du kan gjøre det i lunsjpausen!
Jeanine Detz

Barbies lår er endelig blitt bredere enn leggene hennes. Blant Sports Illustrateds forsidejenter på badedraktnummeret for 2016 var det også noen med fyldigere former. Og selv Women’s Health (WH) bannlyste begrepet «bikinikropp» fra forsidene. (Kan ikke si vi savner det.) Jo, kroppspositivitets-bevegelsen har dominert kultursamtalene det siste året, men vi i WH er ikke helt ferdige med å snakke. Hvis vi alle er enige om at det ikke finnes noen ideell kroppstype, og at «sunn» inkluderer mange fasonger, bør ikke treningsprogrammene våre være like balanserte? Det er et spørsmål denne historien besvarer med et rungende: JO! Vi har klekket ut en fornuftig, holdbar plan som fungerer enten du er medlem på et treningssenter eller ikke. Enten du vil gå ned to, fire eller seks kilo – eller bare vil føle deg sterkere. Det er en plan som er skreddersydd til dine behov, din timeplan, din kropp – og det er nettopp derfor du vil følge den også etter at januar er over.

En helt ny tenkemåte

Mange av oss lar oss drive av anledningsbaserte mål. Du satser alt på treningssenteret, blir streng med hva du putter i deg (vekk med karbo). Det er brutalt. Men det fungerer ofte. Anledningen kommer, og du gjør stort inntrykk i kjolen uten rygg. Så setter du ned intensiteten – nesten som en belønning for den harde jobben du har «lidd» deg gjennom. En slik jojo-slanking klusser med oss både fysisk (forbrenning, styrke, utholdenhet) og mentalt. Spesielt mentalt, sier Alexis Conason, en New York-basert psykolog som spesialiserer seg på kroppsbilde. «Hvis vi ikke klarer å holde det ved like, klandrer vi ofte oss selv for å ‘ikke være bra nok’ – noe som kan få kvinner til å gi opp å trene helt og holdent.»

WHs eksklusive program stikker hull på den onde sirkelen og vil gjøre deg ivrig etter å trene akkurat nå – og i mange måneder fremover. Dette programmet er laget av Jade Teta, medgrunnlegger av Metabolic Effect i Winston-Salem, North Carolina, og setter kvalitet framfor kvantitet. Det tar 15 minutter, og du skal kun gjøre det tre (aldri mer enn fire) ganger i uken på dager som ikke følger etter hverandre. Det er det hele. Faktisk.

Hvordan er det mulig? Fordi vi i tillegg til de øktene vil be deg om å gå. Kom deg opp av stolen i 30 til 60 minutter per dag. (Det er 5000 til 10 000 skritt på en skritteller.)

Denne enkle forandringen gir viktige fordeler. Forskning viser at mennesker som beveger seg mer i løpet av dagen, har smalere midje, lavere BMI (kroppsmasseindeks) og sunnere fett- og sukkernivåer enn dem som pleier å være stillesittende utenfor svetteøktene – uansett hvor intensive de kan være.

Du kan være trygg

Vi skal ikke lyve: 15-minutters-øktene kommer også til å være intensive. I stedet for å ta forhåndsgitte pauser skal du jobbe  uten stans gjennom styrkeøvelser og bare ta en pustepause når du virkelig trenger det. (Vi kan ikke framheve virkelig nok.) Det betyr at du vil gjøre riktig mengde for å garantere de beste resultatene uten å bli utbrent. Så hvis du er sliten og lei en dag, tar du flere pauser, noe som vil tilpasse treningen til humøret ditt. Føler du deg energisk? Fantastisk, ta noen ekstra repetisjoner. Hvis du gjør det riktig, vil dette programmet aldri bli «lett», og du kommer aldri til å føle at du har nådd et platå.

Og du kan fremdeles presse inn andre svetteøkter, men du bør prioritere dem som er på disse sidene. Les «Sjekk deg selv» for å finne signalene på overdrivelse så du ikke mislykkes. Husk: Vi ser etter langsiktighet her.

Du kan lese mer i bokasinet Women’s Health treningsguide 2018.