Europas spøkelsesslott

Hvileløse legender lurer i de mørke hjørnene i Europas mest hjemsøkte slott.

Idet sola går ned og lyset slukkes av den stigende horisonten, faller mørket. En truende glemsel trekker gradvis alle innenfor synsvidde inn i sitt knugende grep.

Spøkelsestimen er nær. Bygninger og steder som er harmløse på dagtid ikler seg et illevarslende slør, mens drømmer og mareritt inntar hodet på dem som sover i nærheten. Over Europa begynner noen av de mest hjemsøkte slottene å komme til liv. Korridorene runger av skrikene til beboere som lenge har vært døde. Fangehullene gir fremdeles gjenlyd av stønnene og jamringen fra deres siste ofre. I parkene tramper minnene etter demoniske dyr omkring.

For tusenvis av spøkelsesjegere fra hele verden er begeistringen over å få et glimt av disse spøkelsesskikkelsene for spennende til å motstå. Idet natten faller og slottene avslører sin mørke virkelighet, dukker de som leter etter gjenferd opp i håp om å få bevis for at våre paranormale følgesvenner eksisterer.

Noen spøkelseshistorier angår historiens urett, som fortellingen om Stirling Castles Rosa dame, som ifølge ryktene skal være gjenferdet av Maria, skottenes dronning, som ble kronet der i 1543. Den grønne damen, som også går i Stirlings korridorer, sies å ha vært Marias tjenestepike før hun flyttet inn i den åndelige verden.

At noen går igjen er ikke det eneste å være redd for på disse slottene. Når det gjelder Corvin slott i Romania, er det rykter om et besøk av Vlad spidderen som får det til å gå kaldt nedover ryggen på besøkende. Et rekonstruert torturkammer bidrar også til den nifse atmosfæren. Andre steder er det gjengangerne etter for lengst glemte tjenestepiker, lakeier og perifere aristokrater som spiller en rolle i de mest levende spøkelseshistoriene.

Enten du tror på spøkelser eller ikke, skriver skrømtene seg som oftest fra legender og historiske fortellinger. De gir farge til et besøk på disse truende festningene.

Château de Brissac – Frankrike

Det overdådig utsmykkede Château de Brissac har dominert Loiredalen i århundrer. Det ble opprinnelig bygget som slott i det 11. århundret, gjenoppbygget på 1400-tallet og deretter på nytt i 1611. Det er denne 1600-tallsstilen som vi ser i dag, bestilt av den første hertugen av Brissac, Charles II de Cossé. Bak den imponerende barokkfasaden bevares imidlertid de skjulte hemmelighetene fra slottets tragiske fortid.

Et dobbeltmord som fant sted i det 15. århundret har hjemsøkt beboerne, med synet av Den grønne dame som skremmer gjester. Etter at slottet ble gjenoppbygget på 1400-tallet, arvet Jacques de Brezé, sønnen til mannen som bestilte de nye plantegningene, bygningen. Jacques giftet seg med en kvinne som het Charlotte, den foretrukne utenomekteskapelige datteren til Karl VII av Frankrike. Ekteskapet deres var imidlertid ikke lykkelig. Til tross for at hun hadde fått fem barn, begynte Charlottes blikk å flakke, og det landet på ektemannens jeger, Pierre de Lavergne, og en vanvittig affære tok til.

Ifølge legenden kom Jacques inn til sin kone og hennes elsker mens de lå tett omslynget. Det var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Her blir ryktene uklare. Noen hevder at elskerne ble myrdet på stedet, drept med over hundre støt fra Jacques’ sverd. Andre påstår imidlertid at Jacques ventet før han myrdet paret hver for seg. I denne historien ble Charlotte angivelig drept i slottets kapell, der hun ble brutalt kvalt av den bedratte ektemannen.

Da kong Ludvig XI hørte om drapet på sin halvsøster, ble han rasende. Jacques ble arrestert og dømt til døden. Før Jacques rakk å møte sin død, opphevet imidlertid Karl VIII, Ludvig XIs etterfølger, anklagen, og Jacques overlevde.

Til denne dag er gjenferdet av Charlotte blitt sett mens det flakker rundt i tårnet på kapellet. Synene er kjent som Den grønne dame og har skremt besøkende. Det hevdes at halvparten av ansiktet hennes allerede har råtnet bort, et svart lik med tomme øyehuler og ingen nese. De som har vært (u)heldige nok til å bo i en av suitene som er tilgjengelig for overnattingsgjester, har sagt at de har hørt skrik og stønn fra det myrdede paret i korridorene i tidlige morgentimer.

Château de Brissac: 1600-tallsstilen vi ser i dag ble bestilt av Charles II de Cossé.

Moosham slott – Østerrike

Med en historie som går helt tilbake til det 12. århundret, er det ingen overraskelse at Moosham slott har en fortid som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på hvem som helst.

Moosham er på folkemunne kjent som Heksenes slott og var åsted for noen av de mørkeste øyeblikk i østerriksk historie. Mellom 1675 og 1690 var de dystre murene i sentrum for Salzburgs hekseprosesser, da de som ble beskyldt for trolldom, ble tiltalt, torturert og dømt. I løpet av de 15 årene med prosesser ble mer enn 130 mennesker dømt til døden, mens utallige flere ble utsatt for grusom tortur, brutalitet og misbruk i hendene på dem som holdt dem fanget.

Merkelig nok var de fleste som ble tiltalt og anklaget for trolldom menn, og anklagerne var ikke så nøye med hvem anklagene falt på – de som ble henrettet, var fra 10 til 80 år gamle. En kan hevde at de som ikke ble henrettet, fikk en verre skjebne med glovarmt jern som ga dem arr for livet. Til sin dødsdag var de merket som heks. En annen torturmetode var å kutte hendene av de tiltalte. De heldige var dem som ble brent på påle – enten levende eller allerede døde fra grusomhetene de var blitt påført.

De fleste av dem som ble beskyldt for hekseri, var tiggere, fattige og hjemløse. En spesiell tigger, en tolv år gammel gutt, ble kjent som Trollmannen Jackl. Styresmaktene jaktet på ham etter at han forsvant etter henrettelsen av moren i 1675. Selv om det gikk rykter om guttens død to år senere, pågrep staten vennene hans på gatene under påskudd av at de skulle ha lært svart magi av kameraten som hadde vært borte så lenge. Under tortur fortalte barna historier om Jackls makt og grusomhet, og hevdet at han kunne gjøre seg usynlig, noe som til slutt overbeviste staten om at de ikke kom til å finne gutten.

Mooshams forbindelse til Salzburgs hekseprosesser er imidlertid ikke det eneste uvirkelige som skjedde der. På 1800-tallet ble hundrevis av rådyr og buskap funnet døde rundt hele slottet. Mange innbyggere konkluderte selvsagt med at varulver var ansvarlig for dødsfallene, og flere slottsbeboere ble tiltalt og henrettet under påskudd av at de var varulver.

Helt til i dag skal det ha forekommet flere paranormale hendelser på slottet. Noen av de som har besøkt slottet, hevder å ha følt noen puste på dem, mens andre påstår at de har blitt berørt av noe usynlig. Hyppigere er det meldt om smell, fottrinn og spøkelser.

Moosham slott: Barn helt ned i tiårsalderen ble tiltalt og henrettet for trolldom her.

Eltz slott – Tyskland

Hvis du besøker slottet Eltz som er fra det 12. århundret, vil du måtte gå gjennom den bevoktede porten ved inngangen. Vakten, om enn ikke synlig for alle, har gått fram og tilbake på området til Eltz siden hennes brutale død for mange århundrer siden.

Slottet, som er eid av den samme familien som bygget borgen for 33 generasjoner siden, var en gang hjem for en ung dame som het Agnes Eltz. Agnes var en datter blant mange sønner, vokste opp på 1500-tallet og lot som om hun var kriger som brødrene, i stedet for prinsesse. Men som mange piker på hennes tid, og med hennes status, var Agnes bestemt for et arrangert ekteskap fra tidlig alder. Hennes foreldres valg av ektemann var ridderen av Braunsberg. De to møttes flere ganger, men den unge piken avviste ham som kjedelig og valgte å ignorere ham. En dag ble ridderen så rasende over hennes mangel på interesse at han grep Agnes og tvang seg på henne. Agnes ble sjokkert, skjøv ham fra seg og slo ham i ansiktet – en stor forlegenhet for familien hennes. Ridderens tålmodighet var blitt tynnslitt, og slaget hennes fikk begeret til å flyte over. Han stormet ut av Eltz slott og sverget hevn for hennes svikefulle oppførsel.

I flere måneder levde Eltz-familien i frykt for et angrep – men det kom ikke. Familien lullet seg inn i en trygghetsfølelse og gjenopptok et normalt liv. Men ridderen hadde ikke glemt. I månedsvis gravde han seg ned i bitterhet og planla hvordan han skulle ta hevn over Agnes’ fornærmelse. En dag, da mennene på Eltz var ute på jakt, stormet Braunsberg og hans soldater slottet, drepte vaktene og angrep alle de fikk øye på. Agnes, som var mer som en tapper soldat enn en skjør jomfru, skred til handling, iførte seg brorens rustning og stormet ut for å angripe ridderen. Braunsberg kjempet tilbake og ga henne et dødelig støt i brystet. Det var ikke før etter kampen at ridderen skjønte at den illsinte krigeren han hadde drept, var sin egen trolovede. Han flyktet.

Mens Agnes’ gjenferd forsvarer slottet sitt, har folk meldt om synet av en rytter utenfor slottsporten – gjenferdet av ridderen av Braunsberg – som søker tilgivelse.

Eltz slott: Agnes’ gjenferd patruljerer slottet og beskytter det mot ytterligere angrep.