En perfekt helg i Hamburg

Hamburg er en vakker by som garantert vil sjarmere deg. Utforsk historiske lagerhus som har gjenoppstått som museer og gallerier, nyt det lokale ølet ved en av byens strandbarer og rusle rundt i HafenCity, den gamle havnen som nå domineres av moderne arkitektur. 

Arkitekturen

Hamburg er en innholdsrik by med et selvsikkert motto: «Inngangsporten til verden». Byen ligger ved elven Elbe, og har vært et sentrum for sjøfart siden middelalderen. Dette gjenspeiles i den storslåtte arkitekturen langs elven. Den gamle havnen, HafenCity, er nå kjent for sine spektakulære nye bygg. Konserthuset Elbphilharmonie, tegnet av Herzog & de Meuron, har et tak som minner om havbølger. Når du går langs promenaden, forbi kontorbyggenens glassfasader, ser du bygninger pepret med koøyer eller formet som skorsteinen til en dampbåt. Like i nærheten, ved et nettverk av kanaler, finner du Speicherstadt – de flotte, gamle lagerhusene fra 1800-tallet i rød og svart teglstein, som en gang i tiden rommet kaffe, te og krydder. Nå er det kunstgallerier, museer og butikker som fyller bygningene – pluss kaffebrennerier, som sørger for at kaffeduften fortsatt finnes i området. Den beste utsikten får du fra de mange broene som går på kryss og tvers over kanalene, særlig når mørket faller på og bygningene og kanalene skinner i et spill av vann og lys.

Utsikten

På nordsiden av Elbe, i nærheten av byens berømte fiskemarked, troner en storslått rombefigur i stål og glass, som en gigantisk speedbåt, der «baugen» henger utover vannet. Konstruksjonen heter Dockland, og markerer passende nok inngangen til Hamburgs havn, på stedet der fergeterminalen til Englands-båtene en gang lå. Om dagen er det kontorer og skole her, og heisene frakter studenter og arbeidere diagonalt langs bygget. Om kvelden våkner «skipet» virkelig til liv. Idet solen går ned, strømmer studenter, kontor-arbeidere og et tjuetalls besøkende opp de 140 bratte trappetrinnene til et stort «dekk» på taket. åpen for allmennheten. Solnedgangen kaster lange skygger på vannet, og silhuetten av kraner, containerskip og turbiner danner vakre tegninger mot den ferskenfargede, glødende himmelen.

• Gratis. hamburg.de/sehenswuerdigkeiten/3192108/dockland

Ølet

Få ting er så dypt forankret i den tyske sjelen som lidenskapen for øl, og det brygges, nytes og feires med en nærmest religiøs tilnærming. Hamburg mangler ikke autentiske ølbarer, men Altes  Mädchen sies å være pionerenblant håndverks-bryggeriene. Luften tung av humle og honning i det gamle industribygget, og ved baren serveres det øl til tørste kunder. Altes Mädchen serverer mer enn 60 sorter håndbryggede øl, hvorav 12 av dem brygges i Ratsherrn Brewery ved siden av. For en rask introduksjon bør du sette deg i baren og be om det havfrueformede smake-brettet med fem ulike øl. Man begynner ve halefinnen og  drikker seg opp til hodet – fra det svakeste til det skarpeste. Det røde maltølet rotbier, til slutt,  er Hamburgs spesialitet. Brikken under hvert glass forteller alt om ølet og favoritten kan kjøpes i flasker på ølbutikken over gaten.

• Smakebrett 55 kr. Bryggeriomvisning fra 90 kr. for en time. en.altes-maedchen.com

Stedet

Hamburgs største attraksjon er litt av en overraskelse  – det er en modelltogbane! Inne i et lagerhus i nygotisk stil ligger Miniatur Wunderland, en bitteliten magisk verden.  Åtte ulike deler, fra Tyskland til USA, er forbundet av 14 kilometer togskinner, hvor 900 tog tøffer rundt hver dag.  De reiser over fjell laget av gips, gjennom tunneler og inn på stasjoner. Overalt finnes små tablåer, både spesielle og hverdagslige: En kø for å komme inn på Portaloos-festivalen eller en konkurranse i traktortrekking. Det er til og med en fullt fungerende flyplass med avgangs- og ankomsttider.  Besøkende kan trykke på knapper og få luftballonger til å fly, rockstjerner til å rocke og sette ekte sjokolade i produksjon. Man kan også kikke inn i verkstedet der italienske regioner blir laget, og det ryktes at Englands Big Ben og Londons bysykler står for tur.

• Inngang 110 kr. miniatur-wunderland.com

Hotellet

25hours Altes Hafenamt er et av mange nye hoteller i HafenCity. Bygningen hotellet ligger i er imidlertid en av byens eldste.  Den er fra 1885 og var en gang havnesjefens kontor, der sjømenn møttes og kurser ble stukket ut. Hotellet tar sin maritime arv på alvor. I lobbyen henger det et stort skipsratt ved siden av en lysekrone i tauverk. Det er et koselig sted, med store sofaer og lenestoler i fellesarealet. Rommene er utstyrt med Nespresso-maskiner, UE Boom-høyttalere og toalettsaker. Frokosten serveres nede, der et stort skipsbord er fylt med brød, frukt, skinker og oster. Hotellet er nærmeste nabo til byens hotteste utested, der havnesjefen selv skuler utover lokalet fra et tre meter høyt portrett.

• Rom fra 1200 kr.
25hours-hotels.com 

Utflukten

Bare åtte kilometer vest for byen ligger en labyrint av en fjellandsby, Blankenese. Dette er en tidligere fiskerlandsby som er kjent for å være like sjarmerende som en italienske landsby. Det er lett å se likheten: Trange, brolagte gater, bundet sammen av et nettverk av 58 trapper (4 864 trinn) og vakre hus som klamrer seg til fjellsiden ned mot stranden og brygga. I sommerhelgene reiser byfamilier hit på dagstur, med piknikkurv og badehåndkle, hvor de kjemper med lokalbefolkningen om et utebord på strandrestauranten. Fra Süllberg, en liten høyde over byen, har du panoramautsikt over Elbe. På vei ned kan du stoppe og ta en kaffe i Kaffeegarten Schuldt eller en øl på de mange bistroene som frister slitne turgjengere med forfriskninger.

• S-Bahn fra Hamburg tur/retur til Blankenese 55 kr.

Kafeen

Den liflige duften av nybakt brød møter alle som kommer innenfor dørene på Mutterland,  en kafé og delikatesse-butikk beliggende blant elegante leilighetsbygg i sentrale St. Georg. Navnet betyr «Moderland», og stedet hyller alt det gode Tyskland har å by på. Her finnes ingen store merkevarer. I stedet får du lokale matvarer, vakket presentert i trekasser. Boysenbærsyltetøy, chilichutney og lapskaus står linet opp ved siden av nydelig tysk øl. Vaser er fylt med sjokolade og lakris, og de har en egen disk for hjemmelagde kaker.   Mutterland er et populært sted å spise brunsj – de lokale koser seg helst med musli, omelett og byens beste kanelsnurrer – Franzbrötchen.

• Kaffe fra 20 kr., syltetøy fra
30 kr. mutterland.de

Cocktailen

Å komme inn på Clockers, en liten bar i St. Pauli-distriktet, er som å komme inn i en fortryllet skog. Veggene er dekket av myk mose og bjørkeskiver, grener henger ned fra taket og opp fra gulvet vokser det øyensynlig et tre. Bord og stoler er laget av grovhugde treplanker – stedet minner mer om en piknik i skogen. En maki i tre – nattdyret, som også er Clockers’ logo – bivåner storøyd alt som skjer.  Baren er en koselig hule hvor man kan nyte en perfekt tilberedt cocktail på eget ginmerke. Velg mellom fristende drinker som Passionate Maki, en mild blanding av gin, lime, mango, pasjonsfrukt og ingefærpuré, toppet med champagne. Eller gå for Mrs. Garfield, en skarpere miks av bringebær, rødbete, lime, gin og en dæsj soda. På fredager og lørdager spiller dj-en hip hop og funk i en bås som likner en trehytte. I helgene åpnes også en hemmelig port inn til en «speakeasy» – en bar innredet med inspirasjon fra forbudstiden.

• Cocktails fra 80 kr. clockers.hamburg

Strandbaren

På varme sommerkvelder virker det som om halve Hamburg befinner seg på Strand Pauli, en av flere strandbarer som har dukket opp i byen. Vennegjenger, kolleger og par slår seg ned i solstoler, solsenger og i setene til en Mercedes av gull, parkert dypt i sanden. Skjeve treskilt viser vei til ulike barer – en strandhytte har karibisk tema, med palmetak og et utall romflasker oppstilt, en annen er cubansk, med sterke farger og glade bartendere som deler ut øl, cocktails og snacks. DJ-en er kapteinen på skuta og styrer stemningen fra en bås opplyst av en lysgirlander. Ellers består interiøret av parasoller, palmetrær og rustne rekvisitter. I bakgrunnen stikker heisekranene opp, mens skip sveises på havna. Det er med andre ord ikke bare mellom gjestenes livlige prat over ølen det slår gnister.

•Øl fra 30 kr. strandpauli.de

Restauranten

Byen som ga verden hamburgere setter, ikke uventet,  pris på godt kjøtt. Det tilberedes særdeles godt på Bullerei, eller «Oksefjøset», en restaurant som passende nok ligger i byens tidligere slaktehus i Schanze. Den er eid av Hamburgs svar på Jamie Oliver, TV-kokken Tim Mälzer. Her serveres rause stykker av økologisk biff, kalvekjøtt og iberisk svinekjøtt, som får følge av kremet potetmos, pommes frites og smørstekt mais.  Gjestene kan se inn på kjøkkenet gjennom et vindu, der kokkene svinger seg over pannene. Svære kjøttstykker av storfe henger i kjøleskap glassdører, som en hyllest til husets historie og den gamle kvegveien mellom Danmark og Sør-Tyskland.

• Hovedretter fra 170 kr. bullerei.com