Drøm søtt

Antakeligvis drømmer du hver natt, selv om du ikke husker noe av det. Men hva er drømmer, og kan du velge hva du vil drømme om?

Du drikker kaffe med Ryan Gosling mens han gir deg noen tips om hvordan du skal nå skuespillerdrømmen din. Plutselig rusler en gigantisk kylling forbi, og med ett står du foran en skoleklasse og underviser i geografi. Jo da, de fleste drømmer kan virke meningsløse, så hva er poenget med å drømme? Merkelig nok er forskerne fortsatt ikke sikre. Noen teorier går ut på at hjernen din sorterer dagens hendelser – tar vare på det som er viktig og forkaster resten.

Tror du at du sjelden drømmer? Ifølge den uavhengige søvnforskeren dr. Neil Stanley, drømmer alle mennesker hver natt. Som regel glemmer vi hele drømmen når vi våkner – bortsett fra i de tilfellene hvor det er selve drømmen som vekker oss. Noen ganger husker du ikke engang at du var våken – du sovnet kanskje igjen etter et nanosekund. Likevel var det nok til å lagre drømmen i bevisstheten, slik at du husker den neste dag.

Det finnes forskjellige stadier av bevissthet – fra å forstå at du er i en bevisst drøm, til faktisk å kunne kontrollere den.