Det gotiske Sainte-Chapelle

Kirken som ble bygget for kong Ludvig IX, viser oss de mest fantastiske eksempler av gotisk glassmalerikunst.

Sainte-Chapelle, eller «Det hellige kapell» ble bygd på bestilling fra kong Ludvig IX av Frankrike for mer enn 770 år siden. Hvorfor? For å huse hans mest dyrebare eiendeler – som vi tror var selve tornekronen, båret av Jesus Kristus ved hans korsfestelse. I tillegg hadde Ludvig IX noen biter av det hellige korset. Kongen kjøpte relikviene av venetianske pantelånere i 1239. De var blitt pantsatt av keiser Baldvin II av Bysants. ønsket ikke at disse relikviene skulle bli borte, så han bestemte seg for å kjøpe dem og for å bygge en passende kirke han kunne vise dem fram i.

Dette er et fantastisk eksempel på middelaldersk arktitektur, og når vi vet at det er bygget mellom 1241 og 1248, er det enda mer imponerende. Særlig med tanke på at det tok mer enn 200 år fra 1163, å bygge Notre Dame. Kirkeveggene fungerer hovedsakelig som vindusrammer for 15 enorme glassmalerier. Glassmaleriene viser kjente fortellinger fra Bibelen, deriblant kjente deler  fra Gamle Testamentet som Genesis og Exodus.

Man kan også se historien om de hellige relikvier, fra de ble oppdaget av den hellige Helena under hennes reise til det hellige land i 320, til de kom til det franske kongeriket.

Kapellet ble brukt som kontor under den franske revolusjonen, og da var mange av vinduene dekket av arkivskap, noe som beskyttet mot vandalisme. Spirene ble dessverre ødelagt, og det 75 meter høye spiret vi kan se i dag, ble erstattet av Viollet -le-Duc. Relikviene etter Jesus ble flyttet og oppbevares i dag i Notre Dame-katedralen. Det er riktignok ikke slått fast at denne tornekronen er autentisk, tross utallige historiske og vitenskapelige undersøkelser.

Restaureringene av glassmaleriene i det 19. århundre har vært trofaste mot deres opprinnelige design, og det arbeides fortsatt for å beskytte glasset mot videre ødeleggelser.

Når man tenker på middelalderske bygninger i dag, ser man gjerne for seg mørke, dystre bygg. Sainte-Chapelle beviser det motsatte med sitt majestetiske design som framhever lysets kraft som gjør det til en helt unik og imponerende kirke. 

Kapellet ligger på øya Ile de la Cité, midt i Paris og er åpent for publikum.  Det er også en rekke konserter i kapellet. Da slipper du kø og får en musikalsk opplevelse. Hva med å besøke Paris eldste fengsel samtidig? Det ligger like i nærheten.

Tornekronen utgjør, sammen med korset, et av kristendommens viktigste symboler. Tornekronen ble omtalt første gang i pilgrimsberetninger fra 400-tallet. Den har vandret fra basilikaen på Zion-fjellet i Jerusalem, til Bysants (Istanbul) og ble derfra brakt til Paris.