Den salte sodasjøen

Finn ut hvorfor Tanzanias fargerike Natronsjøen er så ugjestmild.

Øst i Afrika finner du Riftdalen og en spesiell sjø med knallrosa vann. Dette er Natronsjøen, og den skiller seg ut på mer enn én måte. I tillegg til den iøynefallende fargen er innsjøen ramsalt. Den er rett og slett mettet med salt.

Aske fra de en gang vulkanske fjellene i nærheten har gjort jorda på sjøbunnen rik på natron, den kjemiske sammensetningen som innsjøen har fått navnet fra. Natron består hovedsakelig av natriumkarbonat, et salt som løses opp i vann og gjør det kraftig alkalisk. Denne typen innsjøer kalles sodasjøer, siden vannet har en ekstremt høy alkalisk pH-verdi på mellom 9 og 10,5.

Sur nedbør reduserer av og til denne verdien, men regnvær er ikke ofte forekommende i dette området.  Andre salter renner også ut i innsjøen fra nærliggende, varme kilder, og siden innsjøen ikke har utløp, blir alt liggende igjen når vannet fordamper. Natronsjøen var faktisk opprinnelig en mye større ferskvannsinnsjø, men det varme, tørre klimaet gjorde at mye av vannet fordampet, den krympet og ble veldig salt. Vannet er også svært varmt, 40 °C, men det kan av og til komme opp i glohete 60 °C.

Innsjøens særegne farge kommer fra mikroorganismene som trives i alt saltet, men det er ikke mange andre skapninger som kan overleve under slike ekstreme forhold. Det er kun én fiskeart, tilapia, som er tøff nok til å leve i innsjøen. De fleste andre dyr som drister seg ut i vannet, vil dø og dekkes av en skorpe med salt når vannstanden synker. Natron, som ble brukt i egyptisk mumifisering, bevarer kroppen deres, og av og til skylles nifse, steinliknende dyrefigurer opp på stranden. 

Det fantastiske dyrelivet i Natronsjøen

En av de svært få skapningene som trives i Tanzanias hypersalte innsjø, er flamingoen. Fuglene drar nytte av innsjøens ekstreme forhold som holder rovdyr unna, og mer enn to millioner dvergflamingoer flokker seg sammen der i hekketiden. Når vannstanden er akkurat riktig, kommer det fram saltøyer midt i innsjøen, og disse er perfekte for bygging av reder. Hvis innsjøen er for tørr, vil rovdyrene klare å få tak i de små fuglene, og er det for mye regn, oversvømmes redene. Forholdene må derfor være helt perfekte for at hekketiden skal bli perfekt. Innsjøen sørger også for rikelig med mat for flamingoene. De spiser de blågrønne algene i vannet, og pigmentene i algene, som kalles karotenoid, gir fuglene den kraftige, rosa fargen.