De sju underverker: Zevsstatuen i Olympia

Olympia – en helligdom i antikkens Hellas, stedet for de første olympiske lekene og kjent for å huse ett av Undrene. Og fantes det vel en bedre måte å hedre gudenes konge på enn å bygge en enorm statue av ham? Det var det skulpturen Phidias gjorde da han reiste sitt mesterverk i Zevstemplet i Olympia i ca. 435 f.Kr. 

Zevs satt prektig på en trone laget av sedertre og dekorert med gull, ibenholt, elfenben og edelstener. Tordenguden holdt en statue av Nike, seiersgudinnen, i sin utstrakte høyre hånd og et septer med en ørn på toppen i sin venstre. Han var videre smykket med gull og elfenben, noe som betydde at tempelprestene måtte olje statuen regelmessig for å beskytte den mot de varme og fuktige forholdene i det vestlige Hellas. Statuen var så stor, nesten 12 meter høy, at den knapt fikk plass i templet, noe som fikk en til å bemerke: «Hvis Zevs skulle reise seg opp, ville han revet taket av templet.»

I åtte hundre år reiste folk til Olympia bare for å se statuen. Den overlevde galskapen til den romerske keiseren Caligula, som ønsket den brakt til Roma slik at hodet kunne erstattes med hans eget portrett, men Zevs gikk til slutt tapt. Det kan ha skjedd ved ødeleggelsen av templet i 426 e.Kr., eller den ble lagt i aske av en brann etter å ha blitt transportert til Konstantinopel.

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største mysterier.