Chile: Chiloé

Rett utenfor det chilenske Patagonia, på Chiloé-øygruppen, finnes det en unik tømmerarkitektur, formet av øyenes skoglandskap og en sagnomsust sjøfartsfortid.

Chile har en av verdens lengste kystlinjer, fra de behagelige strendene i det tropiske nord til breddene i sør hvor stormene blåser rett fra Antarktis. Et eller annet sted mellom de to ligger Chiloé-arkipelet–noen få øyer med bølgende åser og skjulte grotter, som i visse lys kunne vært en bit av England eller Wales transportert til Sør-Amerika.

Selv om bare halvannen kilometer med stillehavsvann skiller Chiloé fra fastlandet, vil lokalbefolkningen fortelle deg at dette er en verden som er helt annerledes enn resten av Chile. Det har utviklet seg en distinkt kultur på disse mystiske øyene: en kultur som er definert av prekolumbianske legender, stolte sjøfartstradisjoner og, mest åpenbart, regionens unike arkitektur. Jeg hadde alltid ønsket å fotografere kirkene på Chiloé, som er noen av de mest betydningsfulle hellige byggverkene i Amerika. Det skal innrømmes at de ikke er spesielt store – de fleste er på størrelsen med en sognekirke i Storbritannia – og de er heller ikke spesielt gamle. Den eldste daterer seg tilbake til 1700-tallet. Disse om lag 60 bygningene er imidlertid uvanlige i det at de nesten utelukkende er bygget av tre. Det som ser ut som marmorsøyler og steinvegger, viser seg, når du banker på dem med knoken, å være tømmer. Det å komme inn i disse byggverkene føles som noe helt annet enn å gå inn i en hvilken som helst annen kirke. Tømmeret beveger seg og stønner i vinden, og hvor du enn går, følges du av en knirkende symfoni fra gulvbordene under føttene. Kirkene har en organisk følelse. Du er hele tiden bevisst på at disse bygningene er konstruert av levende materiale. De føles mer som skip enn kirker – ingen tilfeldighet, siden de chiloetiske arkitektene var mesterlige skipsbyggere. Det sies til og med at takene i kirkene er modellert etter skrogene på båter som er snudd opp ned. Siden arkitektene ikke hadde erfaring med å arbeide med stein eller murstein, jobbet de etter tegninger av europeiske bygg og antok at kirkene i Firenze og Sevilla også var laget av tømmer!

Kirkene er fremdeles grunnpilarene i samfunnet og krever konstant vedlikehold fra øyboerne. Som fotograf ville jeg fange den melankolske stemningen på Chiloé, bortenfor kirkene – skogene der tømmeret ble felt, pålehusene av tre som klynger seg sammen ved kaiene, fiskerlandsbyene og skipsverftene hvor tradisjonell båtbygging fremdeles praktiseres. Og da en stillehavsstorm feide inn, tok jeg meg i å vende tilbake til disse trekirkene for ly – der jeg lyttet til regnets tromming på takpanelet og forestilte meg at jeg hadde funnet ly i et skip på et stormfullt hav.

Philip Lee Harvey er en britisk fotograf som har jobbet for magasinet Lonely Planet Traveller siden første nummer. Se mer av arbeidene hans på philipleeharvey.com

Chiloé, oppslag

Hopp i det!

Den raskeste måten å komme til Chiloé på er via Mocopulli flyplass, like ved Castro. Det er regelmessige ruter til og fra den chilenske hovedstaden Santiago (fra kr 1920; latam.com), som kan nås med direkteflyvning fra London (fra kr 10 410; ba.com). Chiloés Unesco-listede kirker er spredt over et lite område i sentrum av øygruppen. Å få se dem innebærer opptil feler fergeturer og til tider lange perioder med leting etter personen som er i besittelse av kirkenøklene. Sørg for å legge igjen en donasjon i kirkene. Offentlig transport er mangelfull på Chiloé, men Chiloétnico tours spesialiserer seg på guidede omvisninger i kirkene og har mye kunnskap om deres historie og arkitektur (dagstur fra kr 907 per person; chiloetnico.cl). Journey Latin America er blant de britiske operatørene som besøker Chiloé som en del av sine ruter rundt i Chile (16-dagers reise fra kr 45 880 inkludert flyreiser, måltider og overnattinger; journeylatinamerica.co.uk). Bo på Parque Hotel Quilquico, som ligger på en gresskledd kolle med utsyn over bølgende parklandskap på østsiden av Grand Chiloé. Rommene har balkong, og hotellets restaurant får mest mulig ut av lokal sjømat (fra kr 1067; rusticae.com).

Du kan lese mer i bokasinet Lonely Planet: Drømmereiser 2018.