Butch & Sundances ville reise

Bli med inn i en verden av togrøverier, bankran og evig flukt gjennom det ville vesten.

Det udødelige bildet av Butch Cassidy og Sundance Kid som kommer fram fra en boliviansk hytte pepret med kulehull – seksløperne gløder da de står revolver mot revolver med en horde av lovens menn, lokale og dusørjegere som har jaktet på dem gjennom Amerika – er et av de mest legendariske øyeblikkene i amerikansk filmhistorie.

Filmen starter med følgende erklæring: «Det meste av det som følger, er sant.» Historikere er enige – portrettet av denne lovløse gjengen og deres ville reise gjennom Amerika på begynnelsen av 1900-tallet er stort sett nøyaktig gjengitt. Men det gjenstår fortsatt noen ubesvarte spørsmål når det gjelder gruppens siste bevegelser og endelige skjebne: Hvordan kom de seg til Bolivia, og døde de egentlig på legendarisk vis, side ved side i en heftig skuddveksling? Enkelte, blant andre Butchs søster, har hevdet at de tvert imot overlevde og levde videre i all hemmelighet.

The Wild Bunch

Butch Cassidy (som egentlig het Robert LeRoy Parker) var en mormoner fra Utah i USA. Han benyttet flere dekknavn, men det som huskes best, hentet han fra kvegtyven Mike Cassidy, som han beundret, og det sies at han tok dette navnet da han i en kort periode jobbet som slakter.

Den kriminelle karrieren tok for alvor av i 1889 da han ranet til seg nesten 21 000 dollar fra San Miguel Valley Bank i Telluride sammen med tre medsammensvorne. De flyktet til Robbers Roost, et hemmelig tilfluktssted i Utah. Butch hadde et langvarig forhold til Ann Bassett, men i 1894 måtte han sone 18 måneder i fengsel for hestetyveri. Da han slapp ut, dannet han «The Wild Bunch», en gjeng som besto av hans nærmeste venn Elzy Lay, i tillegg til Harvey «Kid Curry» Logan, George Curry, Ben Kilpatrick, Harry Tracy, Laura Bullion og Will Carver. Harry Alonzo Longabaugh ble rekruttert til banden senere. Han hadde også sonet for å ha stjålet hester i Sundance Prison i Wyoming og ble dermed testamentert kallenavnet «Sundance Kid».

Robbers Roost ble brukt som base, og med et hull i fjellet som fluktrute begikk gjengen en rekke overfall og ran som ble mer brutale for hver gang. I august 1896 slo de til mot banken i Montpellier i Idaho med et bytte på 7000 dollar, og i april året etter fikk de med seg gull til en verdi av 7000 (lønningsposene til de ansatte i et kullselskap) i et bakholdsangrep

2. juni 1899 ble de jaget etter å ha stoppet et tog i nærheten av Wilcox i Wyoming. De kom seg unna, men en sheriff ble drept av Kid. George Curry sørget for at stemningen ble så opphetet at detektivbyrået Pinkerton Agency ble involvert.

Du kan lese mer i bokasinet Historiens største eventyr.