Bukspretteren fra Rostov

En giftig blanding av vanntette alibi og primitiv kriminalteknologi gjorde det mulig for Andrej Tsjikatilo å bli Russlands sykeste seriemorder.

Det gikk 13 år før en av verdens sykeste seriemordere ble stilt for retten. Da han kom opp trappa til jernburet sitt, brøt det ut skrik og gråt i det fullsatte rettslokalet. Noen styrtet mot ham og skrek «La oss få ham!», og rettsbetjentene måtte dra dem tilbake til plassene med makt. Tiltaltes blikk flakket vettskremt rundt i lokalet, og han hev etter pusten. Han skjønte at hvis staten ikke drepte ham, ville disse menneskene gjøre det. Det tok to dager for dommeren å lese opp tiltalen. Og da tiltalte fikk ordet, uttalte han at et liv i seksuell frustrasjon til slutt hadde drevet ham til drap.

Saken gikk i seks måneder. Under forhandlingene mumlet han lavt eller la hodet bakover i forrykt latter. Da ble han tilbudt å forklare seg i retten, spratt han opp og trakk ned buksa for å vise sin impotens til hele forsamlingen. «Se på denne unyttige greia», sa han. «Hva tror dere jeg kan bruke den til?»

Han virket gal. Om han virkelig var det, var riktignok et åpent spørsmål. Men dommeren hadde tatt sin beslutning om Andrej Tsjikatilo lenge før rettssaken i det hele tatt begynte.

Mannen var mentalt tilregnelig, og han var en kaldblodig drapsmann. 15. oktober 1992 kjente han tiltalte skyldig i fem mishandlingsforhold og 52 drap. Etter å ha lest opp domspremissene formulerte dommeren seg slik:

«I betraktning av de uhyrlige forbrytelsene han begikk, har retten intet annet valg enn å ilegge den eneste straffen han fortjener. Jeg dømmer ham derfor til døden.»

To år senere ble Tsjikatilo ført gjennom en mørk korridor i fengselet i Rostov og inn i en atskilt celle hvor han ble henrettet med ett enkelt skudd bak høyre øre. Han hadde omsider fått sin straff. Men for de mange titalls personene han brutalt hadde myrdet – for ikke å snakke om familiene deres – betydde det ingenting.

Mellom glede og sorg

En råkald kveld i desember 1978 i den lille kullgruvebyen Sjaktij i det søndre Russland var den ni år gamle skolejenta Jelena Zakotnova på vei hjem. Da stoppet en mann og snakket med henne. Han var vennlig, med gråsprengt hår og digre briller, og han bar på en handlepose. Han spurte om hun ville smake på litt tyggegummi som han hadde spesialimportert fra Amerika. Hun ble ivrig etter å prøve det fristende, eksotiske snopet, så hun takket ja til det.

Mannen tok hånden hennes og leide henne til et lite, forfallent skjul like ved Grusjveka-elva. Straks de kom inn der, dyttet han henne over ende på gulvet og rev av henne klærne. For å hindre henne i å skrike, klemte han underarmen mot halsen hennes til hun lå stille. Øynene var fortsatt åpne, så han surret et bind over dem før han prøvde å ha sex med jenta. Da han ikke klarte å få reisning, begynte han å skjende kjønnsdelene hennes med fingrene, og Jelena kom til seg selv. Han tok fram en kniv fra handleposen og skar tre flenger over magen hennes, og dermed fikk han utløsning. Det var slik Tsjikatilo oppdaget at ekstrem vold var den eneste måten han kunne få orgasme på. Dette var det skjellsettende øyeblikket for mannen som fikk kallenavnet «Bukspretteren fra Rostov».

Du kan lese mer i bokasinet Seriemordere.