Bruk vekter!

Loaded carries (bæring av last) gjør kroppen både sterkere og strammere – så hvorfor setter du ikke bare i gang?
av Lou Schuler

Dan John oppdaget  «loaded carries» helt tilfeldig. Året var 2001, og treneren var sykemeldt på grunn av en skade. Han hadde et sterkt ønske om å opprettholde en viss grad av trening, og gjorde derfor farmers walks. Da han ble frisk igjen, oppdaget han noe morsomt: «Jeg både presterte bedre, og så bedre ut.»

Snart både løftet og kastet John bedre enn han hadde klart siden glansdagene på universitetet. Loaded carries var oppfunnet, og John gjorde snart øvelsen populær i fitnessverdenen.

Disse øvelsene gir kjernemuskulaturen en real utfordring, i følge Ph.D. Stuart McGill ved  University of Waterloo. Sterk og stram kjerneuskulatur gir armer og bein bedre støtte, slik at du løper fortere, kaster lengre og løfter tyngre. Øvelsene er dessuten supre for rygg­muskulaturen og stabiliteten i skuldrene.

Fordelene er heller ikke begrenset til enkelte muskelgrupper. «Denne øvelsen gir deg større arbeidskapasitet», sier John. Dermed kan du trene lenger og mer effektivt. Det er mange måter å øke kapasiteten på, men du finner ingen metoder som er tryggere enn denne. «Det er fryktelig vanskelig å skade seg når man bare går rundt», utdyper han.

Du kan gjøre øvelsen når som helst under treningsøkten, men det er fint å gjøre den mot slutten, når du er sliten og kanskje har litt dårligere balanse og koordinasjon. Uansett når du velger å gjøre den, kan jeg love deg at de er verdt det!

Du kan lese mer i bokasinet Men’s Health treningsguide 2018.